Истанбул – градът на контрастите

Истанбул е един от най-големите и красиви градове в света. Разположен е на два континента – Европа и Азия, и съчетава в себе си богата история, култура и традиции.

Света София

Света София е една от най-известните религиозни сгради в света, построена през 6-ти век. Тя е била катедрала на Византийската империя, а по-късно е използвана като джамия от османските турци. Света София е един от най-важните паметници на християнството и на исляма.

Синя джамия

Синя джамия е друга величествена джамия, построена през 17-ти век. Тя е един от най-забележителните паметници на османската архитектура. Синята джамия е известна със своите 20 000 сини плочки, които й придават уникален вид.

Царският дворец Топкапъ

Царският дворец Топкапъ е бившата резиденция на османските султани. Той е построен през 15-ти век и е един от най-големите дворци в света. Топкапъ е дом на богата колекция от произведения на изкуството, оръжия и исторически документи.

Гранд базар

Гранд базар е един от най-големите и оживени крити пазари в света. Той е построен през 15-ти век и е дом на над 4000 магазина, които продават различни стоки, от дрехи и подправки до антики и сувенири.

Архипелагът на Принцовите

Архипелагът на Принцовите е група от девет острова в Мраморно море, които са любимо място за отдих за жителите на Истанбул. Островите са известни със своите красиви плажове, гъсти гори и традиционни села.


Публокувано на:

в

от

Етикети: